Vane seismice
Cutremurele sunt fenomene ce nu pot fi impiedicate de catre om, insa urmarile pe care acestea le pot produce pot fi prevenite intr-o oarecare masura. Existenta unor vane seismice montate pe instalatiile din diverse cladiri poate contribui in mod remarcabil la evitarea unor dezastre si mai mari, precum incendiile sau exploziile.
Exista mai multe tipuri de vane seismice. Recondi, distribuitor de echipamente industriale, detine in portofoliu vane seismice certificate CE si UL. Indiferent de situatie, vanele seismice au rol de protectie si siguranta. In cazul unui cutremur, acestea pot intrerupe alimentarea cu apa, iar robinetul cu care sunt dotate, va inchide automat alimentarea fie cu gaz natural, fie GPL. Dupa cutremur, vana va trebui resetata manual.
Modul de functionare al unei vane seismice
Acestea functioneaza daca sunt montate pe o conducta de gaz aflata in amonte sau aval de regulator si contor de gaz. Constructia unei vane seismice flansa se aseamana cu o clapeta de sens ce dispune de un mecanism sensibil la accelerare.
Mecanismul detine o bila de otel care in momentul cutremurului trece de la centru de suport la mecanismul care blocheaza. Astfel, se realizeaza inchiderea alimentarii cu gaz. Exista un arc care tine clapa vanei inchisa impreuna cu preisunea gazului. Indicatorul deschis sau inchis cu care este prevazuta vana se poate observa printr-un vizor, putand fi cu usurinta determinat mecanismul de blocaj al supapei.
Detalii referitoare la vane seismice
Vana seismica este realizata din aluminiu, se poate monta orizontal sau vertical si opereaza la temperaturi maxime de -10 grade si +150 grade.
Pe langa vanele seismice flanse exista si cele filet. Si acestea sunt destinate tot inchiderii alimentarii cu gaz. Sunt dotate cu buton de resetare, indicator de pozitie si de nivel. Se remarca prin capacitatea de a reduce un potential risc de explozie in cazul unui cutremur. Pot aparea scurgeri de gaz sau un flux necontrolat al acestuia care sa cauzeze distrugeri ireparabile.
Vanele seismice reprezinta o modalitate accesibila de prevenire a unor pericole.