Wednesday , September 27 2023

Bitum Asfalt

Informatii generale despre bitum asfalt

Despre bitum asfalt nu se discuta foarte des, desi acest subiect ar trebui sa starneasca mai mult interes din partea oamenilor. Bitumul este o componenta a asfaltului, iar asfaltul il vedem peste tot in jurul nostru.

De exemplu, strazile sunt asfaltate in fiecare oras, si mai nou in ultimii ani, in fiecare comuna din Romania s-au asfaltat majoritatea strazilor. Au fost derulate (si finalizate) proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea satelor din tara, iar asfaltarea era scopul acestor proiecte.

Asfaltul este de asemenea intalnit pe trotuare, pe pistele pentru biciclisti, pe suprafetele de joaca din parcuri, in parcari si chiar si in curtile oamenilor.

Poate fi folosit in foarte multe scopuri, si totul se datoreaza numeroaselor beneficii pe care le are. Mai multe detalii despre asfalt, dar mai ales despre bitum puteti afla citind in continuare articolul.

Bitum asfalt: Ce este bitumul si ce rol are in fabricarea asfaltului?

Bitumul este un material negru si vascos, care poate fi obtinut intr-un proces de rafinare a petrolului. Este unul dintre cele mai importante materiale de constructii, mai ales in construirea drumurilor (a tuturor categoriilor de drum), dar si a altor suprafete de asfaltare.

Bitum AsfaltBitumul este un element care se regaseste in componenta asfaltului, iar rolul sau in procesul de fabricare a asfaltului este de liant, datorita proprietatilor adezive pe care le are.

Alaturi de bitum, in componenta asfaltului se mai afla si agregatele minerale. Acestea sunt nisipul si pietrisul. Atat agregatele minerale cat si liantul (bitumul) se amesteca la 150 – 180 de grade Celsius.

Trebuie ca in urma amestecului sa fie obtinut un material omogen, acesta fiind asfaltul. Acest material omogen care este asfaltul se toarna apoi in straturi peste suprafata pregatita pentru procesul de asfaltare. Imediat dupa turnare, asfaltul trebuie sa fie nivelat si compactat.

Proprietatile bitumului

Revenind la bitum asfalt, acesta este un material care are foarte multe proprietati interesante, iar in continuare vi le facem cunoscute pe cele mai importante. Mentionam in primul rand ca acesta este un material vascos, care pentru a se potrivi oricarei suprafete poate fi manipulat si modelat.

Vascozitatea bitumului se poate verifica si controla prin incalzirea sau racirea acestuia, fapt care face ca bitumul sa fie usor intretinut, dar si de aplicat.

Nu putem discuta despre proprietatile bitumului fara a aduce vorba despre durabilitatea acestuia. Este un material foarte durabil si rezistent, atat de rezistent incat face fata chiar si conditiilor meteorologice extreme, dar si traficului greu si intens.

Tocmai din acest motiv, se poate spune despre acest material ca reprezinta solutia perfecta pentru construirea asfaltului, acesta fiind materialul perfect pentru constructia de drumuri si autostrazi.

Bitumul este un material rezistent la foc, aceasta fiind de asemenea o caracteristica a sa, care il face ideal pentru utilizarea in constructia de cladiri si alte structuri. Acest material poate preveni raspandirea incendiilor si poate chiar sa ofere o protectie suplimentara impotriva focului.

Bitumul este de asemenea un material despre care trebuie mentionat faptul ca este impermeabil la apa si alte substante chimice. Acesta este motivul datorita caruia, acest material este considerat a fi ideal pentru utilizarea in constructii.

Acest material poate sa prevena chiar si infiltrarea apei in structura, precum si deteriorarea materialului de constructie.

In incheierea articolului despre bitum asfalt, dorim sa va mai facem cunoscuta o caracteristica foarte interesanta. Acest material poate fi folosit in constructia de cladiri si structura care au nevoie de protectie impotriva radiatiilor.

Citeste si...

Montare Obiecte Sanitare Brasov

Montare Obiecte Sanitare Brasov

Cine se ocupa de Montare Obiecte Sanitare Brasov? Daca doriti sa va modernizati locuinta, cu …

Aviz ISU Brasov

Aviz ISU Brasov

Cand este necesar un aviz ISU Brasov? Inca exista persoane care confunda un aviz ISU …

Case Modulare

Case Modulare

De ce tinerii se orienteaza spre case modulare? Pentru persoanele care se afla in cautarea …